A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Вознесенський професійний ліцей

Без мови немає нації, Без нації немає держави, Без держави немає майбутнього!

Дата: 13.11.2020 10:40
Кількість переглядів: 2353

     Яка прекрасна українська мова! Вплетена колоссям, землею, виспівана птахами, звеличена письменниками. Мова… яка ти багатогранна, ніжна, чиста, як промінчики сонця, що яскравим сяйвом осипають землю добром, радістю, плодами… ти квітуєш пелюстками слів у морозних думах полину, даєш поетові дужі крила, щоб зміг піднятися у височінь. Українське слово ввібрало помисли народу, сподівання на кращу долю. Воно зберегло й донесло з глибини минулих століть українську звичаєвість, обрядовість.

     З  09 по 13 листопада 2020 року був проведений Тиждень, присвячений Дню української писемності та мови. 9 листопада ми відзначили День української писемності і мови. Це свято засноване Указом Президента України у 1997 році і приурочене до Дня вшанування пам’яті Преподобного Нестора – ченця Києво-Печерського монастиря, славнозвісного літописця.

     Протягом тижня були проведені цікаві, різноманітні заходи. Дев’ятого листопада, о 9:00 годині учні та працівники ліцею взяли участь у ХХ Всеукраїнському радіодиктанті національної єдності. Вихованці мовознавчого гуртка «Дивослово»  інформаційним  повідомленням розповіли ліцеїстам про благодійницьку діяльність українського мецената Петра Яцика. Учні взяли участь у І етапі  ХХІ Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика. Класними керівниками було проведено виховну годину «О слово рідне, хто без тебе я!». Вихователь гуртожитку провела для мешканців гуртожитку годину спілкування  на тему: «Нам душу гріє українська мова» . Протягом тижня учні та працівники ліцею ознайомилися та переглянули  тематичну виставку  учнівських творчих робіт, ілюстрацій, газет  «Без мови немає нації, без нації немає держави, без держави немає майбутнього» .

     12 листопада в актовому залі викладачами української мови та літератури Усенко О.А. та Савінковою Л.Я. було проведено свято рідної мови «Мово моя українська, батьківська, материнська». Захід ропочався з «Гімну рідної мови». Під час заходу декламувалися вірші українських письменників (Заволока А., Ткачук В.), звучали українські пісні від кращих вокалістів ліцею ( Цуркан В., Маташнюк І., Корнієнко В.), а учасники хореографічного гуртка «Калейдоскоп»під керівництвом Процак І.М. презентували глядачам таночки «Рушичок» та «Зеленая верба». Ведучими заходу були викладачі  та учні: Кіпич Олег та Козіцька Наталія. Кіріченко Юрій, вихованець драматичного гуртка , прочитав «Молитву про мову». Захід супроводжувався презентацією «Квітни, моя рідна мово!» та переглядом цікавих відеороликів.

     Наші заходи були присвячені найбільшому й найдорожчому скарбу кожного народу – мові, отій живій схованці його духу, його багатій скарбниці, у яку наш народ складає і своє давнє життя і своє сподівання, досвід, почування.

     Вітаю вас, українці, з Днем української писемності та мови. Нехай материнське слово буде для всіх нас духовним джерелом життя і оберегом. Щастя вам, добра, нових здобутків в ім’я зміцнення нашої Батьківщини – України.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень