A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Вознесенський професійний ліцей

Зростають у гніздечку соколята…

Дата: 14.11.2019 14:29
Кількість переглядів: 226

Примножить щастя й радість із роками, тепло родинне,

вишите добром, якщо плекають діти із батьками у люблячих серцях його разом.

Н. Погребняк

 

     У Вознесенському професійному ліцеї 6 листопада 2019 року  відбулося  засідання методичного об’єднання голів методичних комісій класних керівників та вихователів гуртожитків закладів професійної (професійно-технічної) освіти Миколаївської області на тему: «Роль класного керівника та вихователя гуртожитку  в системі виховної роботи ЗП(ПТ)О». Керівник засідання, Ромашевська Ганна Анатоліївна, методист НМЦ ПТО у Миколаївській області, ознайомила присутніх із  програмою  засідання  та акцентувала увагу на  роль класного керівника  та вихователя гуртожитку в системі виховної роботи ЗП(ПТ)О. Путієнко Сергій Павлович, директор Вознесенського професійного ліцею, розповів присутнім про перспективи розвитку освітнього закладу в сучасних економічних умовах. Усенко Олена Андріївна, заступник директора  ліцею з навчально-виховної роботи виступила перед присутніми та презентувала роботу з питання «Організація роботи педагогічного колективу з батьками, сім’ями учнів – важлива складова навчально-виховного процесу сучасного закладу освіти». Всі присутні познайомилися з досвідом роботи  методичної комісії класних керівників  під час презентації-виставки «Коло методичних ідей членів методичної комісії класних керівників Вознесенського професійного ліцею». Учні ліцею презентували проект «Сімейно-родинне виховання – розвиток творчої особистості ліцеїстів».

    З метою розкрити кращі сторони досвіду сімейного виховання, показати взаємозв’язок дитини, ліцею, родини, сприяти розвитку здібностей учнів, бажанню примножувати родинні традиції, берегти національну культуру, виховувати глибокі почуття любові до рідного краю, до батьків, свого роду було проведено свято родинного єднання «Зростають у гніздечку соколята…» Всіх гостей було запрошено до актового залу, де проводилося свято. Зал прикрашений  рушниками, квітами. В центрі – плакат із назвою свята, «Родовідне дерево ліцею», макет української хати, тин з атрибутами домашнього господарства, обереги. На стінах розміщені плакати із фотографіями родин навчальних груп, вишиванки. На заході були присутні гості: Барановська Руслана Василівна – завідуюча комунальним закладом «Бібліотечна мережа бібліотеки № 1», бібліотекар Євстратьєва Наталія Миколаївна, Заволока Сергій Валентинович, який працював майстром виробничого навчання з 1984 по 1997 рік., випускник ліцею 2013 року Коваль Олександр, випускниця ліцею 2019 року Петрова Анастасія, а також родини учнів.

    Розпочалося свято зі слів про людське безсмертя роду. Ведучі свята звернулися до присутніх зі словами: «Дорогі наші мами, тата, дідусі і бабусі, гості! Сьогоднішнє свято – ще одна сходинка до родинного єднання! Ласкаво просимо! Хай вам буде затишно у нашій  ліцейній оселі, мов у своїй хаті, хай щира розмова і мудра бесіда розквітає в душі! Запрошуємо вас до нашої господи на хліб, на сіль, на слово щире».

   Мати і батько – найближчі люди для кожного з нас у цьому світі. І в багатьох ця близькість існує завдяки родинним зв’язкам. Майже кожна людина має ще багато інших родичів. Жоден  з нас не повинен забувати, що він є  не самотньою людиною, а членом певного роду, з яким нерозривно пов’язане життя, її доля.

   Кожна гілочка – велика і маленька, не може існувати самостійно – вона є частиною великого дерева. Чим більше гілок  у дерева, чим краща кожна з них, тим пишніше воно, тим кращі плоди, які воно принесе. І, якщо ми хочемо, щоб наше наступне покоління було прекрасною душею, ми повинні бути самі такими і виховувати в собі кращі  якості. Щоб плоди родового дерева були такими ж гарними, якими їх сподівались бачити пращури, треба плекати їх, берегти, як зіницю ока.

      На родинне свято була запрошена родина педагогів:

 - Кіпер Раїса Олександрівна – вихователь гуртожитку, займається вихованням учнів з 2011 року, трудовий педагогічний стаж Раїси Олександрівни налічує 39 років;

 - Сергій Сергійович –  син, керівник фізичного виховання,працює в ліцеї з 2007 року.

    Родина Кіпер була нагороджена почесною грамотою за виховання та навчання учнів.

    На родинне свято були запрошені родини учнів. Багатодітна родина Фіщуків, яка з 2012 року стала прийомною сім’єю, а з 2014 року родина має статус ДБСТ (дитячого будинку сімейного типу). Життя цієї сім’ї тісно пов’язане з нашим ліцеєм. Віталій Павлович - випускник нашого навчального закладу 1997 року, навчався за професією  Електромонтажник. Тож запрошуємо в нашу господу шановних Віталія Павловича, Оксану Миколаївну – берегиню сім'ї та їхніх дітей – учнів ліцею Артема та Сергія, які навчаються на ІІ та І курсах ліцею. Це подружжя  виховує 10 дітей. Старший Фіщук Артем  – учень ІІ курсу - навчається за професією Електромонтажник, Сапсай Сергій - учень І курсу - навчається за професією Електромонтажник. Молодші братики та сестрички на даний момент є учнями Агрономійської ЗОШ. Батьки постійно цікавляться навчанням дітей, приймають активну участь в  справах батьківського  комітету ліцею та школи.

    Родина Греченка Миколи Павловича та Марії Василівни. Великий дар природи – продовжити себе і повторити в своїх дітях. Родина Греченко має своє продовження у восьми чудових дітках: Іван, Микола, Олена, Михайло, Олександр, Марія, Сергій, Денис. Синочки Микола та Олександр – воїни АТО, які захищали рідну землю в 2017 та 2018 роках. Донька Марія є вихованкою нашого ліцею, третьокурсниця, навчається за професією Обліковець  з реєстрації бухгалтерських даних. Марія -  спортсменка, активістка, порядна та тактовна дівчинка, готова прийти на допомогу кожному. Молодший братик Сергій мріє продовжити династію обліковців в родині і прийти навчатися у 2020 році до нашого ліцею. Батьки разом вже 28 років, вони піклуються про своїх дітей, родина має свій девіз: «Ми разом сила. Немає чужих – всі рідні». З великим задоволенням було запрошено трудову династію, родину Петровських: Надія Віталіївна – мама, Руслан Іванович – батько, воїн АТО.  Віталій – учень І курсу нашого ліцею, донька Вікторія.  В цій родині, яку ми запросили, змалку прищеплювалась любов до праці і спорту. В цій сім’ї батьки прагнуть передусім навчити дітей тому, що самі знають і вміють. І не дивно, що сама професія електрозварників традиційно передавалась з покоління в покоління. Від батька Віталій перейняв трудову стежину і нею впевнено буде крокувати  після закінчення ліцею, оволодівши професією зварника.

    Всім родинам було надано почесне звання «Почесна родина ліцею - 2019». 

   Учні ліцею підготували відеоролики про маму, про батька, про бабусю та дідуся. Під час свята звучали пісні, хореографічний колектив «Калейдоскоп» виконував танцювальні композиції «Український привітальний» та «Зелена верба». У виконанні Заволоки Сергія прозвучала  пісня «Зростають у гніздечку соколята», яка нагадала всім про дитинство та рідне гніздечко – родину.

    Крона нашого ліцейного родовідного дерева – буйна, розкішна. Але дерево нашого роду не буде квітувати і зеленіти, якщо ми підрубаємо його корені, якщо втратимо пам’ять роду.  Знати свій родовід, зберігати про нього пам’ять – це наш обов’язок не лише перед минулим, але й перед майбутніми поколіннями ліцеїстів. Бо доки існує  життя на землі, доти роду людському нема переводу.

 На згадку про свято родинного єднання від учнівської родини ліцею всім було подаровано  «Рецепти щастя» та квіти-троянди, виготовлені руками наших вихованців під керівництвом випускниці ліцею 2019 року Петрової Анастасії.  

 Хай наші славні родини примножуються, квітнуть, зберігають свої традиції та передають їх від роду до роду, від покоління до покоління!

Людське безсмертя з роду і до роду

Увись росте з коріння родоводу

І тільки той, у кого серце чуле,

Хто знає, береже минуле

І вміє шанувать сучасне, -

Лиш той майбутнє

Вивершить прекрасне!

В щасливі і тяжкі години –

Куди б нам не стелився шлях –

Не згасне вогнище родинне,

В людських запалене серцях.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень